Tillbaka Ställ en fråga

Fick en hundvalp, nu hävdar förra ägaren att hon har avelsrätter – vad har jag för chanser i målet?

Hej.

För 3 år sedan fick jag en hundvalp av min granne som tack för att jag hade hjälpt till att köra runt henne, då hon blivit av med sitt körkort. Det skrevs ett gåvobrev där chipremsan är fastklistrad och där det klart och tydligt står att hunden är en gåva till mig från henne. I höstas kom hon berusad in till mig och gjorde anspråk på min hund, där hon misshandlade både mig och hunden (ljudinspelning finns). Senare på året ville hon driva in hunden via Kronofogden, då hon hävdat att jag brutit vårt kontrakt genom att inte säga till när hunden löpte de första två gångerna. Nu är fallet i tingsrätten där hon hävdar att hon har två avelsrätter i hunden trots att inget sådant blev skrivet eller står med i gåvobrevet.

I och med misshandeln vill jag inte ge henne ett enda öre, då jag har fått uteblivna kostnader som jag kommer kräva henne på vid rättegång. Hunden vill jag definitivt inte ge henne då hunden har varit hos mig i flera år och med tanke på att hon gjorde illa hunden i höstas. Vad har jag för chanser i FT-målet?

Hej och tack för din fråga. Då det är din granne som har bevisbördan och då det inte anges något i gåvobrevet eller i annat avtal bör du ha goda möjligheter att vina framgång. Då det är ett så kallat små-mål kommer ni få viss hjälp av domstolen att reda ut saken. Du bör även överväga att polisanmäla misshandeln. Lycka till!

Fråga advokaten

010-33 33 888