Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Finns det risk att jag förlorar mitt uppehållstillstånd om jag uppgett fel ålder?

Datum: 07/09/2022

Hej,

Jag är under 18 och har varit i Sverige snart i fem år och är utländsk medborgare. Jag angav fel födelsedatum på grund av att det saknades identitetshandlingar under den tiden. Nu har jag fått tillgång till de riktiga identitetshandlingarna och ska försöka ändra mitt födelsedatum. Finns det risk att jag förlorar mitt uppehållstillstånd om det visar sig att jag uppgett felaktig ålder från början?

Hej och tack för din fråga,

Ett beviljat uppehållstillstånd kan återkallas om man har angivit falska uppgifter som lett till tillståndet, om den falska angivelsen har skett medvetet.[1] Vid bedömningen av om ditt uppehållstillstånd ska återkallas ska man bland annat beakta hur länge du har bott i Sverige. Du har vistats i landet i mer än fyra år vilket innebär att det krävs synnerliga skäl och därmed mycket speciella omständigheter för att ditt uppehållstillstånd ska kunna återkallas. Utöver detta tas det i bedömningen även hänsyn till den anknytning som du har till det svenska samhället och om det finns andra skäl som talar mot att tillståndet ska återkallas.[2] Dessa skäl kan bland annat vara arbete, bostad och social anpassning etc.

Sammanfattningsvis är det möjligt att ett uppehållstillstånd återkallas på grund av att felaktiga uppgifter har lämnats även om en person varit bosatt i Sverige i mer än fyra år, men det krävs starka skäl för det.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 7 kap. 1 § UtL
[2] 7 kap. 4 § UtL

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.