Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Finns mening i att söka ensam vårdnad på nytt?

Datum: 27/09/2023

Hej,

Min son bor hos mig efter en boendetvist förra sommaren. Jag ville ha ensam vårdnad men pappan gick med på gemensam och därför kunde tingsrätten besluta om gemensam vårdnad. Han har umgänge en helg i månaden och vissa lov pga långt avstånd mellan oss. Dock har pappan inte velat träffa sin son hela sommaren. I början på september flyttade pappan utomlands vilket försvårar den gemensamma vårdnaden. Socialen har gjort en utredning pga en avstängning sonen fick i skolan och försökte på alla sätt att få tag i pappan, men han svarade aldrig.

Jag tänkte ge sonen ett bankkonto med kort att ha sina pengar på men jag kan inte öppna ett utan pappans legitimation och underskrift, vilket är svårt att få när han inte ens bor i Sverige längre. Han svarar inte på sms eller via internet.

Hur ska jag göra för att få ensam vårdnad? Är det ens någon mening att försöka igen?

Hej och tack för din fråga,

Eftersom omständigheterna har förändrats sedan er senaste vårdnadstvist finns det anledning att påbörja en ny process om ensam vårdnad. Den andre föräldern har lämnat Sverige och är inte längre kontaktbar. Det gör att det i princip är omöjligt för dig att ta beslut avseende din son.

Om föräldrarna har gemensam vårdnad ska båda delta i beslut som rör barnet.[1] Det innebär dock inte att alla beslut måste fattas av båda föräldrarna. Däremot får beslut som är av ingripande betydelse inte fattas av endast en av föräldrarna, sådana beslut kan exempelvis vara var barnet ska bo eller om barnet ska få bankkort.

I din situation verkar det som att det är svårt att få samtycke från den andre föräldern vid beslut. Det krävs då att du får ensam vårdnad för att kunna ta dessa beslut ensidigt. Om den gemensamma vården inte längre fungerar på grund av att föräldrarna inte kan komma överens eller ens få tag i varandra har man möjlighet att ansöka om ensam vårdnad hos tingsrätten.

Möjligheten att få ensam vårdnad är beroende av flera omständigheter såsom bland annat föräldrarnas samarbetsförmåga, om någon av föräldrarna är olämplig och barnets relation till den andra föräldern. Vid beslut om vårdnad, boende och umgänge ska domstolen beakta barnets bästa.[2]

Behöver du vidare vägledning rekommenderar vi att du diskuterar ditt ärende med en jurist. Du kan också läsa mer om ämnet i vår utbildning i vårdnad, boende och umgänge.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 6 kap. 11 § och 6 kap. 13 § FB.
[2] 6 kap. 2a FB.

Se hela svaret

Moa Möller

Chefsjurist och advokat på Zeijersborger & Co och verksam i branschen sedan 2015 som målsägandebiträde och expert inom familjerätt. Tagit juristexamen på Göteborgs universitet. Medlem i advokatsamfundet. 

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.