Företaget som bygger om mitt badrum har gått i konkurs. Vad händer med min förskottsbetalning?

Hej,

För ett par månader sedan anställde jag en firma för att renovera mitt badrum. Golvet ska bytas ut och vi ska installera en ny dusch. Allting är färdigplanerat och för några veckor sedan skickade jag en förskottsbetalning till företaget. Nu ser jag på deras hemsida att de har gått i konkurs. Vad händer då med min förskottsbetalning? Jag har inte lyckats få tag på dem varken via telefon eller mejl, och misstänker att jag inte heller kommer det.

Hej och tack för din fråga,

Det är möjligt, men inte säkert, att du kommer få tillbaka dina pengar.

Eftersom er renovering av badrummet inte har genomförts har ni en fordran på bolaget, som egentligen ska betala tillbaka era pengar. Vid konkurs finns det en lagstadgad turordning om vem som har rätt att få sin fordran betalad först, av det kapital som finns kvar hos bolaget. Er möjlighet att få tillbaka er förskottsbetalning påverkas således av vilken skuldsättning bolaget har.

När ett företag går i konkurs bestämmer förmånsrättslagen i vilken ordning som borgenärerna har rätt till betalning.[1] En borgenär är en fordringsägare, det vill säga någon som har en ekonomisk fordran på en annan part, vilket i ert fall är ni. Motparten, företaget ni anlitat, kallas inom juridiken för gäldenär och är skyldig er pengar i och med att renoveringen inte genomförts trots förskottsbetalningen.

Enligt lagen får de så kallade ”prioriterade borgenärerna” tillbaka sina pengar först vid en konkurs. Dessa är borgenärer med fordringar som har särskild förmånsrätt alternativt allmän förmånsrätt.[2] Fordringar med särskild förmånsrätt kan föreligga om det finns panträtt på fast eller lös egendom, till exempel om bolaget tagit lån hos bank och en av bolagets fastigheter står som säkerhet för lånet. En allmän förmånsrätt föreligger om till exempel arbetstagare inte fått ut sin lön.

Efter fordringar med särskild eller allmän förmånsrätt kommer enligt lagens turordning oprioriterade fordringar. Sådana fordringar ska delas lika mellan borgenärerna om det inte finns ett fordringsavtal som gör att någon har rätt till betalning innan de övriga.[3]

För dig innebär det att om det finns prioriterade fordringar ska de betalas innan ni får tillbaka era pengar. Ofta finns det sådana skulder hos bolag som går i konkurs, och därmed får inte alltid borgenärerna som har oprioriterade fordringar tillbaka sina pengar. Om det finns kapital kvar efter att de prioriterade borgenärerna fått tillbaka sina pengar delas det upp mellan er och andra borgenärer med oprioriterade fordringar. Utsikten för att ni ska få tillbaka er förskottsbetalning ser således mörk ut, men beror såklart på vilka skuldsättningar det konkursade bolaget haft.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera din situation med en advokat eller jurist. Det kostar endast 395 kr och du väljer själv om du vill ha mötet på telefon eller via videosamtal.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 1 § Förmånsrättslagen
[2] 2 § Förmånsrättslagen
[3] 18 § Förmånsrättslagen

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.