Försäkringsbolaget vägrar betala tillbaka, vad gör jag?

Hej,

Jag har problem med mitt försäkringsbolag. Jag har flera bilar och hemförsäkring hos samma företag och betalningen ska ske via autogiro varje månad. Försäkringsbolaget drar olika summor varje månad på olika datum och ibland drar de inget alls på en månad. När jag exempelvis ställde av min bil så fick jag ändå betala för full försäkring.

Nu sista månaden drog de nästan 10.000:- från mitt konto och den summan jag ska betala ligger runt 1.800:-. Jag ringde bolaget och de sa till mig att det har skett ett misstag men att de inte kan betala tillbaka och säger att de inte har nån skyldighet att dra summan varje månad, utan att de kan dra det när som helst. De säger även att jag inte har betalat mina försäkringar på flera månader trots att det har funnits pengar på mitt konto som de kunde ha tagit. Hur ska jag gå till väga om jag vill gå till domstol med detta?

Hej och tack för din fråga,

Om försäkringsbolaget tagit för mycket pengar av dig kan du ansöka om stämning vid den tingsrätt som du tillhör. Då det tvistiga beloppet inte är så högt kommer tingsrätten hantera det som ett så kallat småmål. Det innebär att respektive part svarar för sina egna rättegångskostnader. Dock måste du betala en ansökningsavgift till tingsrätten.

Men innan du går till tingsrätten tycker jag du ska skriva till försäkringsbolaget och begära en skriftlig förklaring till varför de inte vill betala ut dina pengar. Kanske är det så att ni missförstått varandra. Du bör även kunna vända dig till försäkringsbolaget egna prövningsnämnd och be dem titta på saken före du går till domstol.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.