Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Försäkringsbolaget vill lägga ner mitt ärende, vad ska jag göra?

Datum: 04/07/2022

Hej,

För några år sedan blev jag påkörd bakifrån när jag stod stilla. Efter det fick jag smärta i nacken som kommer och går och ibland går det över till en intensiv huvudvärk. Försäkringsbolaget vill lägga ner mitt ärende då de pratat med en läkare som anser att mina problem inte har med olyckan att göra.

Vad ska jag göra?

Hej och tack för din fråga,

Man har rätt att få ett skriftligt beslut från sitt försäkringsbolag. I det skriftliga beslutet bör försäkringsbolaget motiverat grunden för sitt beslut och ange vilka försäkringsvillkor som beslutet grundar sig på. Om man inte har fått ett skriftligt beslut så bör man begära det. Om man redan fått ett skriftligt beslut och man vill att försäkringsbolaget ska ändra beslutet så måste en omprövning av beslutet begäras. Detta görs enklast via mail eller brev.

När man begär omprövning är det viktigt att man är medveten om att det är den enskilde som är ansvarig att visa att man har rätt till ersättning för skadan. Det kan därför vara fördelaktigt att läsa försäkringsvillkoren och fundera över vilka bevis som kan presenteras. För att man ska få rätt i ett ärende kan det krävas nytt underlag som visar att försäkringsbolaget fattat fel beslut. Det kan krävas att den enskilde förklarar varför försäkringsbolaget gjort en felaktig bedömning, inkommer med nya handlingar eller liknande.

Om försäkringsbolaget inte ändrar sitt beslut kan du ofta gå vidare till en nämnd utanför försäkringsbolaget eller till domstol.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.