Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Gäller näringsförbudet trots att det inte vunnit laga kraft?

Datum: 25/05/2020

Hej,

Om jag av tingsrätten dömts till näringsförbud och under tiden jag väntar på hovrättens dom anses ha begått överträdelse av näringsförbud, kan jag då dömas för detta även om tingsrättens dom inte vunnit laga kraft?

Hej och tack för din fråga,

Rätten kan förordna om ett tillfälligt näringsförbud.[1] Ett beslut om tillfälligt näringsförbud gäller omedelbart.[2] Syftet med ett sådant förbud är att rätten så fort som möjligt ska kunna avbryta en verksamhet som orsakar stora skador. Det kan vara angeläget att en rörelse stoppas utan dröjsmål om det kan antas att näringsidkaren även fortsättningsvis kommer att begå brott eller ignorera exempelvis regler om inbetalning av skatter och avgifter.

Det innebär att näringsförbudet då gäller omedelbart.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

[1] 21 § Lagen om näringsförbud.
[2] 25 § Lagen om näringsförbud.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.