Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Går det att ändra ägandet mellan mig och min sambo?

Datum: 20/08/2020

Hej,

Jag och min sambo köpte en fastighet och skrev honom på 50%, trots att han bara lade 20% av värdet. Går detta att justera så att jag står som ensam ägare?

Hej och tack för din fråga,

Om du vill justera ägarandelar mellan dig och din sambo krävs det att ni upprättar en överlåtelsehandling som exempelvis köpekontrakt eller gåvobrev. Överlåtelsen måste uppfylla vissa krav som ställs vid ett fastighetsförvärv oavsett gåva eller köp av fastighet. Sammanfattningsvis ska en skriftlig överlåtelsehandling upprättas som innehåller överlåtelseförklaring, köpeskilling samt underskrifter från er båda.[1]

Utöver överlåtelsehandlingen ska du även inom tre månader efter det att du erhållit en del av fastigheten, ansöka om lagfart för att registreras som ensam ägare till fastigheten.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

[1] 4 kap. 1 § JB

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.