Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Går det att göra ett syskon arvlöst?

Datum: 28/12/2021

Hej,

Min faders syster har avlidit. Hennes tidigare make hade redan gått bort. De hade inga barn som fortfarande var i livet. I testamente har min faders syster och hennes tidigare avlidna make förordnat om att deras kvarlåtenskap skulle tillfalla min kusin med två tredjedelar samt en tredjedel till en ideell förening. Är det lagligt att genom testamente göra min fader samt makens bror arvslösa?

Hej och tack för din fråga,

En arvlåtare kan välja att förändra den arvsordning som följer enligt lag genom att upprätta ett testamente. Det finns dock vissa begränsningar i rätten att testamentera bort sin egendom. Dessa begränsningar gäller bara i förhållande till arvlåtarens barn. Barn har alltid rätt att få ut sin laglott. Om barn inte finns i livet men det finns barnbarn i rakt nedstigande led så träder dessa i arvingens ställe enligt 2 kap. 1 § stycke 2 Ärvdabalken. Om det inte finns barn eller barnbarn i nedstigande led kan testatorn fritt bestämma vem som ska få vad ur kvarlåtenskapen. Syskon, föräldrar, mor- och farföräldrar har ingen rätt att kräva arv efter den avlidne.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.