Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Kan jag överta företaget istället för att få tillbaka mina utlånade pengar?

Datum: 01/11/2018

Hej,

Jag har lånat ut några hundra tusen till min vän för att starta ett företag. Hen har lovat att betala tillbaka men har inte gjort detta. Det finns handskrivna kontrakt som också är påskrivna av vittnen. Kan jag överta företaget istället för att få tillbaka pengarna, och i så fall hur?

Hej och tack för din fråga,

Om det inte finns något avtal, ska skulden betalas när borgenären kräver det, 5 § första stycket skuldebrevslagen. Om skulden betalas för sent och inga särskilda villkor finns föreskrivna har borgenären rätt till dröjsmålsränta enligt räntelagen.

Det finns dock ingen rätt för borgenären att överta egendom från gäldenären. Har krediten lämnats till ett företag förekommer det att ett så kallat företagsinteckningsbrev överlämnas som säkerhet, dvs pantsätts. Vid eventuella betalningssvårigheter eller konkurs, har borgenären förmånsrätt till värdet framför andra borgenärer.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.