Går det att ta bort arvslotten för ett av mina barn?

Hej,

Jag sitter i orubbat bo och ska skriva ett testamente. Jag har 3 barn, varav ett som jag skulle vilja ta bort arvslotten efter mig så hon bara får sin laglott. Är det möjligt att göra så?

Hej och tack för din fråga,

Om inget testamente finns är huvudregeln att barnen ärver lika mycket vardera.[1] I det aktuella fallet när det finns tre barn ska de alltså som huvudregel ärva 1/3 vardera vilket utgör barnens arvslott. Genom testamente och gåvor under livstiden går det dock att ändra på fördelningen till viss del.

Ett barn har alltid rätt att som minst få hälften av arvslotten, vilket kallas laglotten.[2] I det fall ett testamente inskränker ett barns laglott kan denne jämka testamentet och på så sätt få ut laglotten.[3]  I din situation innebär detta att laglotten för vardera barn är en sjättedel av det du lämnar efter dig. Denna laglott har dina barn alltid rätt till.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 2 kap. 1 § ärvdabalken
[2] 7 kap. 1 § ärvdabalken
[3] 7 kap. 3 § ärvdabalken

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.