Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Går det att ta tillbaka en polisanmälan?

Datum: 15/06/2020

Hej,

Jag anmälde min son för ringa misshandel då han första gången gav mig ett blå märke på undersidan av högre arm och den andra gången örfilade han mig, vilket lämnade rött märke. Han vill jag ska ta bort polisanmälan.

Går det att ta bort polisanmälan?

Hej och tack för din fråga,

När en polisanmälan gjorts har polisen skyldighet att utreda brottet. Det går således inte att ångra sig och “ta tillbaka” en polisanmälan. Du kan dock ta kontakt med polisen och meddela att du inte vill medverka i en eventuell utredning, men det innebär inte att åklagaren inte kommer besluta om åtal.

Misshandel är ett brott som hör under allmänt åtal, vilket innebär att det är upp till åklagaren att besluta om åtal ska väckas eller inte.[1] Åklagaren kommer att väcka åtal om tillräckliga skäl, bevis etc. finns för det.

Det är inte alltid en polisanmäld händelse leder till åtal. Huruvida åtal väcks beror ofta på om det finns tillräcklig bevisning för att styrka brottet. Saknas bevisning eller om det framkommer att den misstänkte är oskyldig kan åtalet och förundersökningen läggas ner.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 45 kap. 1 § RB.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.