Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Till alla frågor Ställ en fråga

Går det inte att göra en bodelning på huset?

Hej,

Jag bor i ett hus med min sambo, som han köpte med sin f.d. fru. De gjorde en bodelning och han ägde huset ensam i ett par år innan jag sedan köpte 50% av det. Vi har bott där gemensamt i 15 år. Nu ska vi separera och någon har sagt att det inte går att göra en bodelning på huset då? Stämmer det verkligen? Vi har ju ägt halva var med syfte till gemensam bostad.

Hej och tack för din fråga!

Om man är sambos så ska bara det gemensamma bohaget och den gemensamma bostaden ingå i bodelningen. Vad som är avgörande för vad som är gemensam bostad är då inte om man äger den till hälften, utan i vilket syfte bostaden är förvärvad. Som du beskriver det så är inte bostaden köpt för att det ska vara eran gemensamma bostad som sambos, även om ni har använt den på det sättet i femton års tid, vilket innebär att den ska undantas från en eventuell bodelning. Vad som är viktigt att tänka på om man är sambo och ska separera är att man måste påkalla bodelningen senast ett år ifrån separationen, annars går den rätten förlorad.

Läs mer om bodelning här.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co.

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online »