Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Går det verkligen att dela upp underhållsplikten?

Datum: 07/12/2021

Hej,
Jag har en dotter som är 19 år som studerar på en annan ort, hon går på ett idrottsgymnasium. Så förutom boendet så blir det en hel del merkostnader för läger, utrustning och tävlingar. Pappan vägrar att betala något för henne för han anser att han betalar för vår son som bor hemma hos honom. Sonen tar nu studenten och dessutom tjänar mer än 100 000 kronor per år på sitt extrajobb.

Jag och min dotter ansökte om förlängt underhållsbidrag, men pappan fick henne att ta tillbaka ansökan. Han är väldigt manipulativ och jag misstänker att hon blir rädd för honom.

Jag och pappan tog ett gemensamt beslut att hon fick börja studera på en annan ort innan vi separerade för ett år sedan. Pappan borde ha betalat för henne sedan september förra året.

Kan jag göra något eller är det bara att acceptera?

Hej och tack för din fråga,

Huvudregeln är att föräldrar är skyldiga att försörja sina barn tills de fyller 18 år, eller 21 år om barnet fortfarande går i skolan. Om ett barn bara bor hos den ena av föräldrarna ska den andra föräldern betala underhållsbidrag. Bor barnet lika mycket hos bägge föräldrarna (så kallat växelvist boende) behöver ingen av föräldrarna betala underhållsbidrag. Underhållsbidrag kan krävas retroaktivt för 3 år bakåt i tiden.

Som jag förstår det har er dotter sin huvudsakliga dygnsvila på internatskolan. Eftersom hon går i skolan är dock ni som föräldrar fortfarande underhållspliktiga för henne. Om det är så att dottern mestadels bor hos dig när hon inte bor på internatskolan kan det innebära att pappan ska betala underhållsbidrag för dottern. Om det är så att er dotter har en hög levnadskostnad i anledning av vistelsen på internatskolan, samt eventuella fritidsintressen såsom idrott, kan det vara så att pappan är skyldig att betala underhållsbidrag för den del som överstiger beräknade kostnader för sonen. Detta eftersom man vid beräkningen av underhållsbidrag tar hänsyn till de faktiska kostnaderna för barnet. Hur stort underhållsbidraget ska vara beror på barnets behov och även föräldrarnas ekonomi.

Efter att sonen tagit studenten är föräldrarna som huvudregel inte längre underhållspliktiga för sonen. En eventuell tidigare uppgörelse om att den ena föräldern betalar för sonen och den andra för dottern kan då komma att påverkas av att underhållsplikt inte längre föreligger för sonen. Det faktum att sonen efter studenten bor hemma och har försörjningsförmåga kan även komma att påverka beräkningen av underhållsbidrag eftersom han då bedöms kunna bidra till att betala för hushållets kostnader.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

 

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.