Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Gifte mig utomlands, hur skiljer man sig?

Datum: 30/11/2018

Hej,

År 2014 gifte jag mig utomlands med en tjej som inte är svensk medborgare och inte heller medborgare i ett EU-land. Hon ansökte om uppehållstillstånd för att leva med mig i Sverige men fick avslag. Därför vill jag nu skiljas. Jag har en känsla av att hon gifte sig med mig för att bli helt eller delvis försörjd, så hon lär knappats gå med på det. Hur skall jag göra? Vad gäller och vad sker om jag ansöker om skilsmässa, är det nåt som sker här eller i ska det göras där vi gifte oss?

Hej och tack för din fråga,

I din fråga framgår att du har gift dig med en person utanför EU. Detta innebär att följande lag är tillämplig: lag om vissa internationella rättsförhållanden rörande äktenskap och förmynderskap.

Enligt 1 kap. 7 § erkänns ett äktenskap som ingåtts utomlands även i Sverige, så länge det är giltigt i det land där äktenskapet ingicks.

En svensk domstol kan pröva en ansökan om äktenskapsskillnad eftersom du som är kärande (den som ansöker om skilsmässa), är svensk medborgare och bor i Sverige. Detta framkommer av 3 kap. 2 §.

När svensk domstol prövar äktenskapssmål är det svensk lagstiftning som gäller, enligt 3 kap. 4 §. Det är alltså reglerna i äktenskapsbalken som svensk domstol använder sig av. Enligt 5 kap. 2 § äktenskapsbalken har man rätt till skilsmässa efter en betänketid på 6 månader om bara en av makarna vill skiljas.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.