fbpx

Han vägrar medverka till bodelningen – vad ska jag göra?

Hej.

Jag och min man ska skiljas, men vi kommer inte överens alls.

Han vill inte ha en bodelning och han vill inte värdera huset som vi byggt upp tillsammans. Han har gett mig ett bud om att han ska ta alla saker i hemmet och behålla bilen (som det fortfarande är lån på) och så vill han även behålla huset. Det är vi inte överens om, vad ska jag göra? Vi har inga barn tillsammans, men jag har egna barn som fortfarande bor hos oss.

Han erbjöd mig 200 000 kr, men när vi byggde upp huset la jag in mer pengar än honom.

Jag hoppas att jag får svar från er,

Hej och tack för din fråga,

Eftersom du i din frågeställning anger att du och din man ska ”skilja” er, utgår jag ifrån att ni har varit gifta och att ditt fall således rör en skilsmässa.

Enligt lagen ska makarnas giftorättsgods (dvs den egendom som inte gjorts enskild genom äktenskapsförord, eller förbehåll i testamente eller gåvobrev) vid en skilsmässa fördelas mellan dem genom bodelning. Som make är du är således berättigad att få er egendom fördelade mellan er enligt lagens bodelningsregler och du behöver därför inte godta din mans bodelningsförslag. Vägrar din man att medverka till bodelningen, har du möjlighet att ansöka om en bodelningsförättare hos tingsrätten. I de delar som ni inte kan enas om bodelningen med hjälp av förättarens hjälp, kommer bodelningsförättaren själv att besluta hur egendomen ska fördelas mellan er.

Bodelning kan du begära redan innan eventuell betänketid har löpt ut, men givetvis först efter att ni, eller någon av er, har ansökt om äktenskapsskillnad (skilsmässa). Betänketid kommer att löpa för ert fall om ditt barn som bor hos er är under 16 år.

Skulle du välja att ansöka om bodelningsförättare, rekommenderar jag dig att samtidigt anlita ett juridiskt ombud. Det juridiska ombudets funktion är att företräda och ta vara på dina rättigheter i bodelningsprocessen. Det bör förtydligas att bodelningsförättarens uppgift inte är att företräda dig, utan dennes huvuduppgift är endast att se till att en bodelning genomförs.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en frågaIntegritetspolicy


Sök i vår frågedatabas