Han vill ha hela vårdnaden om vår dotter, vad kan jag göra?

Hej,

Jag är en 31 årig tjej med en dotter på 13 månader som ligger i en separation. Det är jag som har haft 100% ansvar över vår dotter sedan dagen då hon föddes. Pappan har visat noll intresse över att hjälpa mig varken dag eller nattid. Han har aldrig badat henne, knappt bytt blöja eller tagit henne på natten. Dottern har på så vis blivit väldigt fäst vid mig.

Nu skall vi separera då jag känner att kärleken helt enkelt tagit slut och jag inser att jag är lyckligare om jag får försöka leva ett liv där jag får ta mina egna beslut. Nu vill pappan ha hela vårdnaden om vår dotter och jag kan inte förstå varför. Han menar att det är för dotterns bästa då det inte är bra för ett så litet barn att bo varannan vecka.

Jag vet ej vad jag skall ta till eller var jag skall vända mig. Vad kan jag göra?

Hej och tack för din fråga,

Det du beskriver är tyvärr ingen ovanlig företeelse; många föräldrar har svårt att komma överens om barnen efter en separation. Vårdnad, boende och umgänge med barn regleras i 6 kapitlet i föräldrabalken. Utgångspunkten i lagstiftningen är att barnets bästa ska sättas i främsta rummet och huvudregeln är att det bästa för ett barn är om vårdnaden utövas gemensamt.

Vårdnad, boende och umgänge kan fastställas på olika sätt. Föräldrarna kan gemensamt ingå avtal om hur frågorna kring barnet ska regleras, eller så fastställer domstolen hur regleringen ska se ut. På familjerätten i kommunen kan man få hjälp med samarbetssamtal och med att skriva avtal om barnen. Föräldrar kan naturligtvis skriva egna avtal som de kan förhålla sig till men för att ett avtal skall bli juridiskt bindande måste det godkännas av socialnämnden i kommunen. Om det inte är möjligt för föräldrarna att komma överens återstår att söka hjälp av en jurist som kan biträda föräldern genom en domstolsprocess.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också hitta mer information i vår handbok om vårdnad, boende och umgänge.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.