Hantverksfakturan kom efter två år, måste vi betala?

Hej,

I mitten av juni för två år sedan blev vårt nybyggda hus klart. Vi flyttade in den första juli. Den rörmokare som gjorde det mesta av rörarbetet ringde i förra veckan och sa att han glömt fakturera oss för sitt avslutande arbete. Då han var en av många hantverkare och då det bara rör sig om 7 000 kr har vi inte haft en tanke på att fakturan var obetald. Kan han verkligen kräva betalning så här långt efter att hans uppdrag är avslutat?

Hej och tack för din fråga,

Hantverkaren kan fortfarande kräva att ni ska betala eftersom fordran preskriberas först efter 3 år från det att den uppkommit. Ni är därmed skyldiga att betala när han begär det.

Den allmänna preskriptionstiden för fordringar är 10 år.[1] När det är en näringsidkare som har en fordran på en konsument är preskriptionstiden istället 3 år.[2] Det innebär att näringsidkaren inte längre kan kräva att konsumenten betalar när det har passerat 3 år från att fordran uppkom.[3] Om det finns andra regler om preskription i en annan tillämplig lag så gäller dock de reglerna.[4] I exempelvis konsumenttjänstlagen och konsumentköplagen finns inte några särskilda regler om preskriptionstid. När en konsument har köpt en tjänst av en näringsidkare är det därför 3 års preskriptionstid som gäller enligt preskriptionslagen. Konsumenten är skyldig att betala när tjänsten har utförts och näringsidkaren begär betalning.[5]

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 2 § första stycket Preskriptionslagen
[2] 2 § andra stycket Preskriptionslagen
[3] 8 § Preskriptionslagen
[4] 1 § Preskriptionslagen
[5] 41 § Konsumenttjänstlagen

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.