Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Har andrahandshyresgästen några rättigheter om förstahandshyresgästen hyr ut lägenheten svart?

Datum: 16/12/2021

Hej,

Vad jag har förstått är att den som hyr ut sin hyresrätt svart kan bli av med kontraktet. Innebär detta att den som hyr i andra hand inte har någon rättighet till lägenheten om det dessutom är den som hyr ut som vägrar att skriva över lägenheten alternativt upprätta ett andrahandskontrakt?

Vad borde/kan den som hyr göra?

Hej och tack för din fråga,

En hyresgäst får inte hyra ut eller på något annat sätt upplåta en lägenhet i andra hand utan hyresvärdens samtycke alternativt utan tillstånd av hyresnämnden.[1]

Om hyresgästen upplåter lägenheten i andra hand utan behövligt samtycke eller tillstånd är hyresrätten förverkad och hyresvärden är därmed berättigad att säga upp hyresavtalet.[2]

Den som hyr en lägenhet i andra hand har ett avtalsförhållande med förstahandshyresgästen och inte med hyresvärden. Detta innebär att det inte föreligger några rättigheter eller skyldigheter mellan hyresvärden och andrahandshyresgästen. Om förstahandshyresgästens hyresavtal upphör att gälla har alltså andrahandshyresgästen inga rättigheter att bo kvar eftersom denne inte har bättre rätt än den ursprungliga hyresgästen.

Andrahandshyresgästen kan således bli tvungen att flytta ut från lägenheten om den hyrs ut utan tillåtelse. Vill den som har hyrt i andra hand överta hyreskontraktet är det lämpligt att kontakta hyresvärden för att visa sitt intresse.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 12 kap. 39 och 40 §§ JB.
[2] 12 kap. 42 § 1 st. 3 p. JB.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.