Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Tillbaka Ställ en fråga

Har han rätt till 70% av husen vid skilsmässa?

Hej.

Jag och min make har två hus. Ett av husen köptes när vi var sambos och det andra, en sommarstuga, köpte vi som gifta. På köpekontraktet så har vi olika ägandegrad 70/30, vilket är helt galet egentligen. Nu efter 21 år som par, 12 år som gifta och tre barn senare tog jag upp frågan med min man. Han svarade då att han har jobbat mer med husen och betalat av mer på lånen. Det stämmer visserligen, men jag har tagit hand om barnen, handlat mat, kläder och bekostat aktiviteter m.m. när han har fixat med husen. Så vi har delat kostnaderna rätt lika. En annan sak han nämnde var att ”din firma gick ju inte så bra”, vilket gjorde att vi även skrev 70/30 på stugan. Hur dumt resonemang är inte det? Kunde ju varit tvärt om? I nöd och lust liksom.

Om vi skulle skiljas, jag säger om för vi har uppenbarligen lite olika tänk, har han rätt till 70% av husen och jag bara 30%? Eller gäller 50/50 regeln? Inget äktenskapsförord finns, heller inget annat skrivet mer än huskontrakten då.

/Orolig och förvirrad

 

Hej och tack för din fråga!

Om man är gifta och inte har något äktenskapsförord så är det helt riktigt att det är hälftendelning som gäller, även om det står 70/30 på kontraktet. Det finns vissa jämkningsregler när det kommer till bodelning, men de ska bara tillämpas om man har varit gifta under en väldigt kort tid eller om det föreligger en ovanligt stor diskrepans i makarnas egendomsförhållanden. Med bakgrund av det du skrivit så finns därför ingen anledning att tillämpa dessa.

Läs mer om äktenskapsförord här.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online »