Har han rätt till 70% av husen vid skilsmässa?

Hej.

Jag och min make har två hus. Ett av husen köptes när vi var sambos och det andra, en sommarstuga, köpte vi som gifta. På köpekontraktet så har vi olika ägandegrad 70/30, vilket är helt galet egentligen. Nu efter 21 år som par, 12 år som gifta och tre barn senare tog jag upp frågan med min man. Han svarade då att han har jobbat mer med husen och betalat av mer på lånen. Det stämmer visserligen, men jag har tagit hand om barnen, handlat mat, kläder och bekostat aktiviteter m.m. när han har fixat med husen, så vi har delat kostnaderna rätt lika. En annan sak han nämnde var att “din firma gick ju inte så bra”, vilket gjorde att vi även skrev 70/30 på stugan. Hur dumt resonemang är inte det? Kunde ju varit tvärt om? I nöd och lust liksom.

Om vi skulle skiljas, jag säger om för vi har uppenbarligen lite olika tänk, har han rätt till 70% av husen och jag bara 30%? Eller gäller 50/50 regeln? Inget äktenskapsförord finns, heller inget annat skrivet mer än huskontrakten då.

 

Hej och tack för din fråga,

Om man är gifta och inte har något äktenskapsförord så är det helt riktigt att det är hälftendelning som gäller, även om det står 70/30 på kontraktet. Det finns vissa jämkningsregler när det kommer till bodelning, men de ska bara tillämpas om man har varit gifta under en väldigt kort tid eller om det föreligger en ovanligt stor diskrepans i makarnas egendomsförhållanden. Med bakgrund av det du skrivit så finns därför ingen anledning att tillämpa dessa.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.