Har hon som god man rätt att sälja pappas egendomar?

Hej,

Jag undrar om detta är okej eller om jag har blivit lurad. Min pappa fick en stroke 2003 och blev därefter omyndigförklarad, hans fru blev då hans gode man. De har sex gemensamma barn och jag är hans första dotter i ett tidigare förhållande.

Pappa ägde väldigt mycket innan han blev sjuk men idag äger han ingenting, då familjen sålt eller skrivit över allt på sig själva under dessa år. Är detta lagligt eller har de rätt att göra så då hans fru är hans gode man? I dag är de skilda.

Hej och tack för din fråga,

I Sverige har man sedan 1989 tagit bort möjligheten för staten att omyndigförklara någon, istället tillämpar man reglerna om godmanskap och förvaltare. Om det är som du skriver att din pappa har en god man så innebär det i regel att alla handlingar som den gode mannen vidtar kräver samtycke från din pappa, om inte han varit så illa däran att han inte kunnat lämna något samtycke. Den gode mannen får heller inte agera utöver sitt uppdrag, ramarna bestäms av domstolen när godmanskapet förordnas och det är därför inte möjligt att svara direkt på din fråga utan att veta de givna förutsättningarna för godmanskapet.

Om din pappa vill byta god man eller att godmanskapet ska upphöra så har han rätt att pröva det i rätten och om den gode mannen missköter sitt uppdrag så ska denne entledigas av överförmyndaren.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.