Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Har hon som god man rätt att sälja pappas egendomar?

Hej

Jag undrar om detta är okej eller om jag har blivit lurad. Min pappa fick en stroke 2003 och blev därefter omyndigförklarad, hans fru blev hans gode man. De har sex gemensamma barn och jag är hans första dotter i ett tidigare förhållande.

Pappa ägde väldigt mycket innan han blev sjuk men idag äger han ingenting, då familjen sålt eller skrivit över allt på sig själva under dessa år. Är detta lagligt eller har dom rätt att göra så då hans fru är hans gode man? I dag är de skilda.

Hej och tack för din fråga!

I Sverige har man sedan 1989 tagit bort möjligheten för staten att omyndigförklara någon, istället tillämpar man reglerna om godmanskap och förvaltare. Om det är som du skriver att din pappa har en god man så innebär det i regel att alla handlingar som den gode mannen vidtar kräver samtycke från din pappa, om inte han varit så illa däran att han inte kunnat lämna något samtycke. Den gode mannen får heller inte agera utöver sitt uppdrag, ramarna bestäms av domstolen när godmanskapet förordnas och det är därför inte möjligt att svara direkt på din fråga utan att veta de givna förutsättningarna för godmanskapet.

Om din pappa vill byta god man eller att godmanskapet ska upphöra så har han rätt att pröva det i rätten och om den gode mannen missköter sitt uppdrag så ska denne entledigas av överförmyndaren

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co.

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online