Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Kan jag få rätt mot min chef i domstol?

Datum: 22/08/2023

Hej,

Jag har varit anställd på ett litet företag i ungefär 8 månader och har nu, med post, blivit uppsagd. Efter att ha legat på intensivvård och sedan heldygnsvård, blev jag sjukskriven men min chef skrev till mig: “Oroa dig inte för [företagsnamn], vi finns här när du är redo” vilket fick mig att känna ett visst lugn för min anställning. När jag sedan informerade min chef om att min sjukskrivning skulle pågå en månad, dröjde det ungefär en vecka innan han hörde av sig med ett meddelande. I meddelandet informerade han mig om att min tjänst hade blivit flyttad till en annan del av Sverige och att den därför inte fanns kvar och att min uppsägning hade blivit skickad till mig med rekommenderad post.

Jag är tyvärr inte med i något fack men jag fick inte någon information om omorganisationen, känner inte till att det varit någon förhandling med facket och ingen har sagt något om omplacering.  Jag har hemförsäkring med rättsskydd men inte tillräckligt med kapital för att inleda en rättsprocess.

Har jag någon chans att få rätt mot min chef om jag går till domstol?

Hej och tack för din fråga,

Om din uppsägning beror på att din arbetsgivare gjort ett företagsekonomiskt övervägande där han kommit fram till att det bästa för företaget är att tjänsten flyttats, är uppsägningen troligtvis giltig. Är det däremot så att du misstänker att flytten av din tjänst istället beror på att din arbetsgivare helt enkelt vill bli av med dig, kan det finnas grund för att göra en s.k. ogiltighetsinvändning eftersom det då saknas saklig grund för uppsägning. Oftast är arbetsgivarens bedömning av det företagsekonomiska läget riktig och det kan bli svårt att nå framgång i en rättslig process. Är du inte medlem i facket blir du dessutom tvungen att själv stå för kostnaderna.

Eftersom en grundregel inom arbetsrätten är att arbetsgivaren leder och fördelar arbetet, har hen omfattande rättigheter att genomföra förändringar i sin verksamhet. Detta gäller särskilt om det inte finns något kollektivavtal. Arbetsrätten regleras dock i stor utsträckning genom just kollektivavtal mellan arbetsgivare och fackförbund. Reglerna kan därför se väldigt olika ut och du får läsa igenom ditt anställningsavtal för att se vad som gäller för just dig och din anställning. Har arbetsplatsen ett kollektivavtal, är arbetsgivaren som regel skyldig att förhandla med facket före större förändringar. Vissa skyldigheter att förhandla med facket även utan kollektivavtal finns men det kräver ändå att du som arbetstagare är ansluten till ett fackförbund.

För att en arbetsgivare ska kunna säga upp en anställd, ska det i allmänhet finnas saklig grund för uppsägningen. Det kan till exempel råda arbetsbrist till följd av nedskärningar och att det efter en omorganisation helt enkelt inte finns några arbetsuppgifter kvar. Blir man uppsagd av personliga skäl,  kan det bero på att den anställde har begått brott på arbetsplatsen eller på annat sätt misskött sig, att man arbetsvägrar eller på grund av inkompetens helt enkelt inte klarar av att utföra sina arbetsuppgifter.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också läsa mer om ämnet i vår handbok i arbetsrätt.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

 

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.