Har jag fortfarande rätt att få pengarna?

Hej,

Mina föräldrar gav min bror sitt sommarhus i gåva för sju år sedan. Det finns ett skriftligt dokument som anger att det inte är förskott på arv. I samband med detta fick mina andra två syskon 100 000 kr var som någon form av kompensation. Detta finns det inget skriftligt på. Jag tackade då nej p.g.a. att pengarna skulle hämtas personligen hos mina föräldrar vilka jag sedan sju år aldrig haft någon kontakt med. Nu ska det ske en bouppteckning efter min fars bortgång och min mor kommer att sitta i orubbat bo. Min fråga är om det finns någon möjlighet för mig att få ”mina” 100 000 kr?

Hej och tack för din fråga,

En gåva anses fullbordad då den är  överlämnad, så i ditt fall rör det sig om en muntlig gåvoutfästelse om 100 000 kr. För att en muntlig gåvoutfästelse ska kunna vara giltig, krävs det att den är lämnad på så sätt att den var tänkt komma till allmänhetens kännedom, till exempel på ett sammanträde i kommunfullmäktige eller i ett bröllopstal.

Vad gäller förskott på arv anses i huvudregel allt som ges gåva till en bröstarvinge som ett förskott på arv, om inte annat särskilt anges. Sommarhuset är därför inte ett förskott på arv, däremot kan dina syskons vardera 100 000 kr vara det och kommer då att dras av vid arvsskiftet. Som du skriver, sitter din mor i orubbat bo, vilket innebär att du inte ärver din far förrän även din mor har gått bort. Det hindrar dock inte din mor att ge dig ”dina” 100 000 kronor under sin livstid om hon vill.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också hitta mer information i vår handbok om arv.

Med Vänlig Hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.