Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Har jag gjort fel som betalat min pappas räkningar när han var sjuk?

Datum: 09/09/2022

Hej,

Jag har hjälpt min pappa att betala räkningar när han har varit sjuk och handikappad och därför inte orkat själv. Detta gjorde jag bara för att vara snäll och hjälpa till, men nu efter hans död säger banken att det är bedrägeri och att hans pengar måste tillbaka på kontot. Jag vet inte vad jag ska ta mig till. Pappa gav mig tillåtelse att betala hans räkningar. Jag älskar honom och skulle aldrig skada honom. Har jag verkligen gjort fel som försökt hjälpa till?

Hej och tack för din fråga,

Om din pappa har bett dig att betala räkningar gav han dig i avtalsrättslig mening en fullmakt att handla för hans räkning. En muntlig fullmakt ges genom ett meddelande från fullmaktsgivaren till fullmäktige. Muntliga fullmakter är giltiga. Det finns inte några formkrav på muntliga fullmakter, se 10 § Avtalslagen. En muntlig fullmakt består endast av en muntlig instruktion. En muntlig fullmakt är en osjälvständig fullmakt vilket innebär att den inte kan uppvisas för tredje man. Det finns alltså inte något yttre moment som kan visa att det finns en fullmakt, utan endast fullmäktiges uppgifter om ett uppdragsavtal.

Med vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.