Har jag rätt att behålla pengarna som dök upp på mitt bankkonto?

Hej,

Jag har råkat ut för något lustigt när det gäller bankkonton. Förutom mitt eget personliga konto, dök det upp tre nya som var länkade till mitt och de ligger dessutom under rubriken “Konton med dispositionsrätt”. Jag misstänker att de tillhör en privatperson med samma namn som jag. Vad har jag för rättigheter och skyldigheter när det gäller de pengar som sätts in på dessa tre konton? Vad kommer att hända om jag väljer att behålla pengarna? Några av mina vänner säger att jag måste lämna tillbaka dem och andra säger att jag har rätt att behålla dem. Vad bör jag göra?

Hej och tack för din fråga,

Att du plötsligt har fått dispositionsrätt över konton som du inte känner igen, låter som att du av misstag fått tillgång till någon annans pengar. Eftersom denna dispositionsrätt inte är avsedd för dig, har du inte heller rätt att använda pengarna. Även om det kan kännas lockande att behålla dem, är det olagligt och om du ändå väljer att göra det, kommer du bli återbetalningsskyldig till den som pengarna faktiskt tillhör.

Dina vänner som säger att du har rätt att behålla pengarna, tänker nog på undantagsfall då mottagaren varit i god tro. Det vill säga att personen inte har haft anledning att misstänka att pengarna tillhörde någon annan och därför hunnit förbruka dem. Det är ytterst sällan sådana här ”godtrohetssituationer” uppstår och den du har råkat ut för är inte en sådan eftersom du själv misstänker att det blivit något fel. Mitt råd till dig är därför att kontakta din bank så fort som möjligt och berätta vad som har hänt.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.