Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Har jag rätt att bo kvar i huset?

Hej,

Jag och mitt ex köpte hus för gemensamt bruk. Han står på lånen då vi betalade hans skulder först sedan skulle vi betala mina. Mina skulder är kvar. Nu är det 3 år sedan vi separerade, men jag bor i huset och har betalat allt sedan den dagen vi separerade.
Mitt ex säger att jag inte kan begära bodelning då det gått för lång tid. Mitt ex vill att jag köper hela huset av honom, men det har jag inte möjlighet till i dagsläget. Min fråga är om jag måste flytta nu för att mitt ex säger så eller om jag har rätt att bo kvar i huset?

Hej och tack för din fråga,

Utifrån frågan framgår det inte om ni har varit gifta eller sambos. Har ni varit sambos behöver begäran om bodelning framställas senast ett år efter det att samboförhållandet upphörde. Har ni varit gifta finns däremot ingen tidsgräns och du kan således begära bodelning nu efter tre år.

Har man varit gift ska all egendom som inte är enskild egendom delas lika mellan parterna, oavsett vem som äger vad. Vid ett samboförhållande ska endast bostad och bohag som är införskaffat för gemensamt bruk delas lika vid en separation, om bodelning påkallas inom ett år. Väntar man längre än ett år behåller var och en sin egen egendom.

Har ni varit gifta har du rätt att bo kvar i huset, men du behöver då köpa ut ditt ex till halva värdet på bostaden. Har ni varit sambos och ditt ex är ensam ägare av bostaden har du inte rätt att få bo kvar eftersom det har gått mer än ett år sedan ni separerade. Äger ni däremot huset tillsammans har du rätt att få bo kvar i huset, men behöver då köpa ut honom med halva värdet.

Du är välkommen att kontakta oss för ett inledande möte där vi kan gå igenom ditt ärende närmare.

Med vänliga hälsningar

Advokatbyrå Zeijersborger & Co

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online