Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Har jag rätt att få skadestånd för dåligt omhändertagande i häktet?

Datum: 22/02/2017

Hej,

Har jag någon rättighet att få någon slags kompensation från polismyndigheten och häktet i Göteborg, på grund av dåligt omhändertagande? Jag anmälde saken till justitieombudsmannen då polisen vägrade ta upp en anmälan om övervåld. Jag har idag fått ett beslut från justitieombudsmannen som talar om att det skett en del felaktigheter kring det omhändertagandet som gjordes. Bland annat att jag ej borde hållits kvar, att jag ej hade ett förhör som polislagen säger och inte fått kontaktat närstående som jag bett om.

Hej och tack för din fråga!

Som jag ser det har du huvudsakligen två alternativ för att få skadestånd. Det första alternativet är att du vänder dig till Justitiekanslern (JK), som utövar tillsyn över myndigheter. JK har möjlighet att på frivillig väg reglera vissa skadeståndsanspråk som riktas mot staten.

Det andra alternativet är att du i allmän domstol (tingsrätt, hovrätt och Högsta domstolen) väcker talan om skadestånd. Både Polisen och Kriminalvården är statliga myndigheter och är i vissa fall skadeståndsskyldiga. Min uppfattning är dock att det ofta är svårt att vinna sådana tvister. Om du trots det bestämmer dig för att föra talan tror jag att det kan vara bra för dig att få hjälp av en skicklig jurist.

Vänliga Hälsningar,

Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.