Har jag rätt att kräva att vi ska dela mitt lån lika mellan oss?

Hej,

Jag och min sambo levde tillsammans i 38 år. Vi var gifta förut men skildes efter 25 år tillsammans.

För tre år sedan köpte vi en lägenhet för 2,6 miljoner kronor där vi gemensamt hade lagt 1,6 miljoner, resten tog jag lån på. De tre åren betalade jag alla utgifter för huset, dock renoverade han huset för sina pengar. Nu när vi separerar vill han inte dela på mitt lån. När vi sålde vår lägenhet sa han att vi skulle dela inkomsten lika mellan oss, men att jag skulle fortsätta att betala av mitt lån själv. Jag tycker att det är orättvist. Hur ska vi dela på vinsten? Har jag rätt att kräva att vi ska dela mitt lån lika mellan oss?

Tack på förhand.

Hej och tack för din fråga,

I samband med separationen bör ni göra en bodelning och när det gäller sambos så ska en sådan initieras inom ett år från separationen. Då ni inte var gifta så regleras er bodelning genom sambolagen och bodelningen omfattar bara bostaden och bohaget. Huvudregeln är att egendomen ska delas lika mellan er men vid korta förhållande kan det finnas grund för jämkning på så vis att den som hade med sig mest in i boet får behålla mest. Då det rör sig om stora summor i ert fall råder jag dig att omgående kontakta en advokat som kan titta på ditt ärende mer i detalj.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.