Har jag rätt att slänga ut min 22-åriga son som vägrar flytta hemifrån?

Hej,

Min 22-åriga son bor fortfarande hemma och jag vill att han flyttar. Han vägrar att hjälpa till med något och är otrevlig och bråkig, så jag har fått nog. Jag har varit tydlig med att jag vill att han börjar leta eget boende, men det är han inte intresserad av. Med tanke på att han är vuxen, har jag rätt att tvinga honom att flytta? Hur ska jag lyckas med det när han vägrar?

Hej och tack för din fråga,

När din son är 22 år gammal har du som förälder inte längre en underhållsskyldighet och därmed inte heller någon skyldighet att låta honom bo kvar hos dig.[1] Om du vill att din son ska flytta hemifrån och han vägrar kan du vända dig till Kronofogdemyndigheten. De kan hjälpa dig att vräka/avhysa din son, med andra ord tvinga din son att flytta.

För att de ska kunna göra det behöver du ansöka om så kallad vanlig handräckning.[2] Kronofogdemyndigheten kan endast fastställa ditt krav om sonen inte i rätt tid bestrider din ansökan.[3] Om sonen bestrider din ansökan om vanlig handräckning får du själv avgöra om du vill att målet lämnas över till tingsrätten, det vill säga om du vill inleda en process i domstol för att få ditt krav fastställt.[4]

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en av våra jurister eller advokater.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 7 kap. 1 § Föräldrabalken
[2] 3 § Lag (1990:746) om betalningsföreläggande och handräckning (LBH)
[3] 42 § LBH
[4] 33 § LBH

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.