Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Har jag rätt till ersättning om jag kört in i ett farthinder?

Datum: 01/09/2020

Hej,

På en väg vid vårt hus har de beslutat att ställa ut blomlådor sicksack för att dämpa farten. Jag kommer hem vid klockan 23 och ska parkera. Jag har åkt denna väg varje dag sen december och plötsligt står det blomlådor längs vägen. Jag såg dem inte i mörkret, inga reflexer eller liknande fanns och inte någon varning i form av skylt.  Detta resulterade i att bilen blev skadad och passagerardörren fram går inte att få upp.

Det här blir en principsak för mig och jag undrar vad jag har rätt till att göra?

Hej och tack för din fråga,

Du har rätt till ersättning från de ansvariga av körbanan om skadan har orsakats av de ansvariga på grund av deras vårdslösa agerande.

Ett sätt att få ersättning för kostnader är att begära skadestånd.[1] Det finns ett antal villkor som måste uppfyllas för att man skall kunna få skadestånd. Det ska finnas en skada, skadan ska vara orsakad av någon annan person genom att de gjort något de inte borde eller inte gjort något som de borde. Det ska sedan göras en culpa och kausalitetsbedömning, dvs om den andra personen borde ha gjort något, hade ansvar och att deras handlande eller avsaknad av handlande rimligen har lett till skadan.

I ditt fall finns det en tydlig skada på bilen. För att ett skadestånd ska komma i fråga krävs även att den ansvarige för körbanan har agerat vårdslöst genom att inte göra tillräcklig utredning av t.ex. markering av farthindret, belysningen, varningsskylt eller liknande. För allmänna vägar är det vanligen vägverket som ansvarar. För kommunala vägar är det kommunen som bär ansvaret och som ska se till att vägar och gångbanor är sandade, grusade och skottade. Även som fastighetsägare kan man bära ansvar för väg som ligger på egen mark. Inledningsvis måste man således kontrollera vem som ansvarar för vägen. Det ska också finnas ett sannolikt orsakssamband mellan den ansvarige för körbanans agerande och din skada vilket det kan antas göra i detta fall.

Det du har rätt till är i första hand försäkringsersättning från din försäkring eller den ansvarige för körbanan. Huvudregeln vid skadestånd är att man ska sätta den skadelidande, dvs. du i detta fall, i samma situation som att skadan aldrig skett. Skadestånd med anledning av sakskada omfattar ersättning för, reparationskostnad och värdeminskning, annan kostnad till följd av skadan och inkomstförlust.[2]

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 2 kap. 1 § SkL.
[2] 2 kap. 7 § SkL.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.