Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Har jag rätt till ett målsägandebiträde?

Hej,

Kan man få hjälp med ett målsägarbiträde om man utsatts för brott mot Europakonventionen eller den svenska grundlagen? Jag och min fru anser att de sociala myndigheterna lägger sig i vårt liv på grund av vår tro. Enligt både Europakonventionen och den svenska grundlagen har vi rätt till både religionsfrihet och rätt till respekt för vårt privatliv.

Hej och tack för din fråga!

Av din fråga framgår det inte på vilket sätt du och din fru anser att ni blivit fråntagna er religionsfrihet och respekten för ert privatliv, men du har rätt i sak att man kan ha blivit utsatt för ett brott mot Europakonventionen eller den svenska grundlagen om man till exempel blivit nekad sin rätt till religionsfrihet.

Förutsättningarna att få ett målsägandebiträde om man utsatts för brott mot dessa lagar är tyvärr inte särskilt stora. Reglerna om målsägandebiträde riktar sig främst till personer som blivit utsatta för vålds- eller sexualbrott, rån eller annat brott som riktar sig mot en persons liv eller hälsa. Du kan ändå alltid vända dig till polisen eller åklagaren och begära att det utses ett målsägandebiträde som tar till vara dina intressen.

Vänliga hälsningar

Zeijersborger & Co.

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online