Har jag rätt till halva bostaden i bodelningen?

Hej,
Min pappa är gift sedan över 30 år tillbaka. För ett par år flyttade min pappa till en hyreslägenhet. Hans fru tog i samband med detta fram ett dokument som min pappa skrev under. Han fick inte en kopia på dokumentet men han tror det handlade om att han skrev över huset på sin fru. Min pappa och hans fru har sedan dess umgåtts och han har bott i huset halvårsvis. Nu har min pappas fru sålt huset till sin dotter och vill skiljas från min pappa. Vad har pappa för rättigheter i detta? Har han inte rätt till hälften av värdet på bostaden?

 

Hej och tack för din fråga,

Som huvudregel gäller att parterna i en bodelning vid äktenskapsskillnad ska dela lika på allt giftorättsgods. All egendom som makarna har är giftorättsgods om det inte är enskild egendom. Egendom kan göras enskild genom äktenskapsförord eller om man erhåller egendomen i gåva eller genom testamente det där framgår att egendomen ska vara enskild. För att skriva över fastighet på en maka krävs antingen att detta görs via ett gåvobrev eller bodelning under äktenskapet. Framgår det inte från gåvobrevet att egendomen är enskild eller har ingen bodelning gjorts i ärendet är egendomen giftorättsgods och ska således ingå i bodelningen.

Vänliga hälsningar

Zeijersborger & Co

 

 

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en fråga

Jag vill bli kontaktad via:


Genom att skicka formuläret godkänner du vår integritetspolicy.

Sök i vår frågedatabas