Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Har jag rätt till halva ersättningen för bilen som bara står i sambons namn vid bodelning?

Datum: 09/09/2022

Hej,

Jag och min ex-sambo köpte en bil gemensamt. Jag betalade 75000 kr för den och han betalde 12000 kr tror jag. Jag stod för bilen först men han fick mig att skriva över bilen på honom för då skulle det bli billigare med försäkringen. Jag ville inte först men lät mig övertalas.

Någon månad/månader efter berättar han att han sökt en lägenhet själv och vi ska tydligen separera. Har jag rätt att kräva bilen tillbaka om jag kan bevisa att jag betalat så mycket pengar och stått som ägare innan? Känns som att han verkligen ville lura mig för han gjorde slut nästan direkt efteråt. Jag har också fått reda på att han sålt den bilen och skaffat sig en annan.

Han är på Kronofogden sedan tidigare och kan därför inte ta några lån. Han har däremot beställt en massa på nätet till sig själv i mitt namn. Kan jag anmäla honom nu i efterhand? Han är väldigt duktig på att manipulera folk och speciellt mig så jag gjorde ingen anmälan medan vi var tillsammans.

Jag hoppas ni kan hjälpa mig hur jag ska göra.

Hej och tack för din fråga,

Jag tolkar din fråga som att din exsambo dels har sålt er gemensamt ägda bil och dels köpt varor på nätet i ditt namn. Jag besvarar dina frågor genom att dela upp dem i två händelser.

När ett samboskap upphör ska en bodelning göras om någon av samborna begär det.[1] I bodelningen ska den så kallade samboegendomen ingå och utgörs av bostad och bohag som är införskaffade för gemensamt bruk.[2] Vad det gäller bilen är utgångspunkten att det är din exsambos då han står som registrerad ägare. En bil anses inte vara samboegendom eftersom den inte utgör bostad eller bohag vilket innebär att den inte ingår i er bodelning. Du kan trots det ha rätt till en del av den. Eftersom du nämner att du kan visa att du betalat en stor del av bilen är det möjligt att du kan hävda att du är dold samägare. Det innebär att du har rätt till en värdeandel av bilen trots att du på pappret inte står som ägare till den. För dold samäganderätt ska, enligt rättspraxis, egendomen ha förvärvats för gemensamt bruk, sambon som inte står som ägare ska ha lämnat ett ekonomiskt bidrag samt det ska ha funnits en gemensam partsavsikt mellan samborna att egendomen var avsedd att ägas av dem gemensamt.[3]

Det är givetvis inte tillåtet att ditt ex har beställt saker i ditt namn utan din tillåtelse. Om någon använder en annans personnummer för att exempelvis beställa saker på nätet kallas det för olovlig identitetsanvändning, vilket är brottsligt. [4] Har det dessutom skett ett vilseledande från din exsambos sida gentemot butiken där han handlat har han även begått brottet bedrägeri gentemot företaget som sålde varan.[5] Detta kan du polisanmäla och det kan även vara en god idé att kontakta företaget som han handlat av och berätta vad som hänt.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

[1] 8 § SamboL
[2] 3 § SamboL
[3] Mål T- 1634-18
[4] 4 kap. 6b § BrB
[5] 9 kap. 1 § BrB

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.