Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Har jag rätt till halva huset trots att min man ärvt det?

Datum: 25/10/2021

Hej,

Min man och jag skall skiljas. Vi har ett hus med gemensamma lån. Min make som har två syskon fick huset som ett arv efter deras föräldrar men huset står inte som enskild egendom. När vi flyttade in hade vi en skuld från tidigare boende och detta lån är nu knutet till huset. Lagfarten står i min makes namn. Lånen vi har är gemensamma och vi står båda på dessa.

Min make vill om möjligt bo kvar i huset efter skilsmässan. Min fråga är om jag har rätt till hälften av huset?

Hej och tack för din fråga,

Vid en bodelning till följd av äktenskapsskillnad skall makarnas giftorättsgods läggas ihop och delas lika, 10 kap. 1 § Äktenskapsbalken. Giftorättsgods är all egendom som inte gjorts enskild genom äktenskapsförord eller genom att den tillfallit ena maken genom exempelvis gåva eller testamente med villkor om att egendomen skall vara mottagarens enskilda, 7 kap. 2 § ÄktB. Om huset inte är enskild egendom skall det således ingå i bodelningen. Från respektive makes tillgångar dras respektive makes skulder innan eventuellt överskott läggs samman och delas lika mellan makarna, 11 kap. 3 § ÄktB.

Bodelningen verkställs genom en lottläggning som innebär att det bestäms vilken make som får vilken egendom, 11 kap. 7 § ÄktB. Utgångspunkten är då att låta vardera make få sin egen egendom på sin lott, 11 kap. 7 § ÄktB. Vad gäller makarnas gemensamma bostad skall denna tillfalla den make som bäst behöver den om det inte faller sig så att bostaden är den andre makens enskilda egendom eller att den bäst behövande maken inte har möjlighet att överta de lån som har förmånsrätt i bostaden, 11 kap. 8 § ÄktB. Om värdet på bostaden, efter avräkning av lån med förmånsrätt i bostaden, överstiger den ena makens lott skall den andra maken kompenseras, 11 kap. 10 § ÄktB.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.