Har jag rätt till min makes egendom vid bodelning?

Hej,

Jag och min man har skilt oss. Han äger bland annat två hus, båt och bil medan jag inte har det så bra ställt med ekonomin. Vi kommer inte överens om fördelningen. Vad har jag rätt till?

Hej och tack för din fråga,

Vid äktenskapsskillnad ska en bodelning ske där makarnas egendom delas upp mellan dem enligt 9 kap. 1 § första stycket Äktenskapsbalken (ÄktB). I en bodelning ingår makarnas giftorättsgods enligt 10 kap. 1 § ÄktB. Allt som inte är enskild egendom räknas som giftorättsgods enligt 7 kap. 1 § ÄktB. En sak utgör enskild egendom om makarna avtalat i ett äktenskapsförord om att saken ska vara enskild, eller om någon av makarna fått saken i gåva/arv med villkoret att den ska vara enskild enligt 7 kap. 1–2 §§ ÄktB.

Utgångspunkten är att när avdrag har gjorts för att täcka eventuella skulder som makarna har, så ska giftorättsgodset som finns kvar delas lika mellan dem. Således får makarna dels behålla sin enskilda egendom dels hälften av allt giftorättsgods. Fördelningen av egendomen tar utgångspunkt i att värdet av giftorättsgodset efter att det har delats lika mellan makarna är att de har rätt att behålla den egna egendomen enligt 11 kap. 7 § ÄktB. Således kan den make som hade mest giftorättsgods överlåta pengar eller egendom till den andre maken enligt 11 kap. 9  ÄktB. Vidare stadgas att det som huvudregel är maken som bäst behöver bostaden som har rätt att ta över den mot att avräkna värdet av den andre makens andel enligt 11 kap. 8 § ÄktB.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

 

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.