Har jag rätt till min mans bolag vid en skilsmässa?

Hej!
Jag har en fråga om mina rättigheter vid skilsmässa. Min man har idag ett bolag ihop med sin bror, där de fått halva bolaget som gåva och köpt halva. Min man kommer köpa ut sin bror och i samma veva starta ett nytt bolag med sin nya kompanjon och detta bolaget köper då min mans del. Min man får då ett antal miljoner. Min fråga är om jag har rätt till några av dessa pengar? Enskild egendom gäller bara om det är papper på det eller har jag fel?

Hej och tack för din fråga,

Reglerna om bodelning finns i Äktenskapsbalken.

Vid en skilsmässa ska en bodelning göras, 9 kap. 1 §. Vad som ingår i bodelningen avgörs av hur egendomsförhållandena såg ut den dagen då ni ansökte om skilsmässa, 9 kap. 2 §. Det är med utgångspunkt i hur det såg ut denna dag som avgör om tillgångarna ska räknas med i bodelningen eller inte.

Huvudregeln vid en bodelning är att makarna, efter avdrag för skulder, delar lika på allt som är giftorättsgods 10 kap. 1 § och 11 kap. 3 §.

Som huvudregel är all egendom giftorättsgods. För att egendom ska bli enskild och därmed också undantas från bodelningen krävs att det angetts i gåvobrev, testamente eller i ett äktenskapsförord 7 kap. 2 §.

Makar ska därmed, som huvudregel, om de inte har enskild egendom, dela lika på allt. I detta innefattas din mans del i bolaget, åtminstone värdet av din mans del i bolaget.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en frågaIntegritetspolicy


Sök i vår frågedatabas