Har jag rätt till prisavdrag för min nyinköpta lägenhet?

Hej,

Jag köpte en lägenhet i juli och upptäckte då att jag inte kunde koppla in taklamporna i vardagsrummet. Säljarna hade själv inga taklampor men en ”box” / ”låda” med spotlights runt om längs kanterna i taket och vardagsrummet. Den tog jag bort eftersom jag ville ha taklampor istället och jag såg ju klart och tydligt på visningen att där fanns två uttag i taket till lampor. Elektriker har varit i min lägenhet och konstaterat att dosan som får till taklamporna antingen är borttagen eller flyttad och då i så fall gömd. Det är även en dold dosa i badrummet. Dessa måste tas fram och jag kräver att säljarna ska stå för detta. Jag skrev till säljarna häromdagen. Efter många mejl fram och tillbaka säger de att de inte kommer stå för något.

Har jag rätt till prisavdrag om det inte går att koppla in taklampor i min nyinköpta lägenhet?

 

Hej och tack för din fråga,

Frågan behandlar köprätt och för att kunna besvara frågan måste man utreda om omständigheterna gällande om eluttagen innebär att bostadsrätten har sålts med ett fel och om man på den grunden kan kräva prisavdrag.

Bostadsrätter räknas som lös egendom i Sverige. Ett köp av en bostadsrätt regleras därför i köplagen. Gällande fel anges att i fråga om art, kvalitet och andra egenskaper ska stämma överens med vad som följer av avtalet.[1]

Även om en köpare ändå skulle tycka att det är något fel med bostadsrätten på ett sätt som inte strider mot avtalet följer att varan ska vara ägnad för normalt ändamål[2], särskilda ändamål om säljaren vid köpet måste ha insett detta och köparen har haft rimlig anledning att lita på säljaren[3], ha egenskaper som säljaren har hänvisat till en modell[4]. Om varan skulle avvika på annat sätt från vad köparen med fog kunnat förutsätta, är varan att anse som felaktig.[5] Det krävs inte att säljaren visste att köparen hade med fog kunnat förutsätta eller att ens faktiskt ha känt till att varan avvek från köparens förutsättning. Säljaren behöver inte ha känt till att eluttagen inte fungerade utan det räcker med att du som köpare hade fog för att anta att de fungerade. För att du ska kunna kräva prisavdrag[6] måste du ha reklamerat inom två år[7].

Givet omständigheterna i ditt fall kan man anta att du hade fog att förutsätta att eluttagen i taket fungerade. Bostadsrätten är därför behäftad med ett fel. Eftersom du köpte din bostadsrätt i juli i år kan du åberopa felet i rätt tid och därför kräva prisavdrag.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

[1] 17 § KöpL.
[2] 17 § st. 2 p. 1 KöpL.
[3] 17 § st. 2 p. 2 KöpL.
[4] 17 § st. 2 p. 3 KöpL.
[5] 17 § 3 st. KöpL.
[6] 37 § KöpL.
[7] 32 § 2 st. KöpL.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.