Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Har jag rätt till skadestånd efter misshandel?

Datum: 22/02/2023

Hej,

I vintras när jag var ute på krogen blev jag misshandlad av två killar. De slog mig i ansiktet och med en flaska i huvudet. Direkt efter bråket körde min flickvän mig till akuten där de tog kort på skadorna. Som tur var fick jag inga allvarliga skador men jag hade under några veckor rejäla blåtiror och huvudvärk. Nu har jag fått meddelande om att det kommer bli rättegång. Domstolen vill att jag ska komma med krav på skadestånd men jag har ingen aning om vad jag kan kräva. Vad är rimligt?

Hej och tack för din fråga,

Om gärningsmännen blir fällda för brottet kan ett brottsoffer ha rätt till skadestånd. Som brottsoffer kan man ha rätt till ersättning för sveda och värk, för kostnader och för den kränkning misshandeln inneburit. Om brottet har lett till bestående men kan man ha rätt till ersättning för invaliditet. När man beräknar ersättning för sveda och värk utgår man från tabeller som fastslagits av Trafikskadenämnden. Man har även rätt till kompensation för kostnader som har i samband med skadan såsom kostnader för läkarvård, mediciner och sjukresor. Det är därför viktigt att spara alla kvitton. Vid bestämmande av kränkningsersättningens storlek ska domstolen särskilt ta hänsyn till brottets tidsmässiga förlopp, brottsoffrets agerande, karaktären av våldet, förnedrande inslag och om brottet varit ägnat att framkalla allvarlig rädsla för liv och hälsa. Brottsoffermyndigheten har publicerat ett urval av vägledande avgöranden i en referatsamling där man kan få vägledning i vilken ersättning som ska begäras.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist.

Med Vänlig Hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.