Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Har jag rätt till sommarstugan efter separationen?

Datum: 22/02/2023

Hej,

Jag och min sambo har nyligen separerat. Vi har ett gemensamt barn och vi har bott ihop i många år. Vi har en sommarstuga tillsammans. När vi köpte stugan 1999 betalade vi in lika mycket var och vi båda har amorterat på lånen. Tyvärr är det min sambo som står på kontraktet och på lånen. Jag undrar vad som händer nu? Har jag rätt till ersättning för sommarstugan? Jag har inga möjligheter att behålla den ensam.

Hej och tack för din fråga,

När sambor separerar blir sambolagen tillämplig. En bodelning ska göras om någon av samborna begär det inom ett år från separationen, sambolagen 8§. Det är bara gemensam bostad och bohag som utgör så kallad samboegendom och som omfattas av bodelningen, sambolagen 3§ samt 8§.

Fritidsboende ingår således inte i bodelningen. Däremot kan det vara så att ett fritidsboende utgör gemensam egendom enligt lagen om samäganderätt. Enligt lagen om samäganderätt kan en person som inte står som ägare av egendom vara så kallad dold samägare. Vid bedömningen om en person är dold samägare ser man till i vilken utsträckning parten skjutit till medel, betalt löpande utgifter m.m.

Om samborna inte kan enas kring fritidsboendet har de möjlighet att väcka talan vid domstol och på den vägen få saken prövad.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också hitta mer information i vår handbok om bodelning.

Med Vänlig Hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.