Har jag rätt till umgänge med mitt barnbarn?

Hej,

Jag undrar ni kan granska eller hjälpa mig med ett dombeslut gällande en vårdnadstvist?

Jag skriver till er gällande mitt barnbarn som jag inte fått träffa på snart ett år och min dotter har inte rätt att träffa henne alls, kan detta stämma?

 

Hej och tack för din fråga,

Av det utdrag av tingsrättsprotokollet som du har bifogat, framkommer det endast att pappan bör anförtros ensam vårdnad. Att pappan har förordnas ensam vårdnad innebär inte automatiskt att barnets mamma inte får träffa barnet. Huruvida mamman får träffa barnet är istället beroende av vad rätten har beslutat rörande mammans umgängesrätt. Eftersom jag inte har tillgång till några uppgifter rörande rättens beslut om umgänge, kan jag tyvärr inte uttala mig huruvida fallet är så att mamman inte skulle få träffa barnet mer.

Rörande din umgängesrätt som mormor, kan rätten på talan av socialnämnden ge dig en självständig umgängesrätt med ditt barnbarn. Det är alltså möjligt att du kan beviljas umgängesrätt även om din dotter inte gör det. Observera att du själv inte kan föra talan i rätten om egen umgängesrätt, utan en sådan talan måste föras av socialnämnden.

Behöver din dotter hjälp med att tolka domstolsbeslutet, samt överklaga, rekommenderar jag henne att anlita en jurist eller advokat som juridiskt ombud. Det juridiska ombudet kommer då att biträda henne i vårdnadstvisten mot pappan.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också hitta mer information i vår handbok om umgänge, boende och vårdnad. 

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.