Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Har jag rätt till underhållsbidrag från mitt barns pappa?

Hej!

Har delad vårdnad av ett barn i tidiga tonåren. Eftersom han går i skolan och har sina vänner där jag bor så är han mer hos mig, ungefär 9-10 dagar av en 14 dagars period. Det har en ganska stor påverkan på min ekonomi och jag undrar därför om jag har rätt till underhållsbidrag från mitt barns pappa? Till saken hör att mitt barns pappa har en mycket högre lön än mig och han har råd med exempelvis fler restaurangbesök och utlandsresor.
Tacksam för svar!

Hej,

Tack för att du vänt dig till Zeijersborger & Co med din fråga.

Mot bakgrund av din fråga uppfattar jag att din son har sitt stadigvarande boende hos dig. Den förälder som har det stadigvarande boendet kan ha rätt till underhållsbidrag. Om barnet befinner sig hos den andra föräldern under fem nätter i följd avräknas dock en viss summa från underhållsbidraget.

Du nämnder också att den andra föräldern har ett bättre ekonomiskt läge än dig. Om den andra föräldern har en väsentligt bättre ekonomisk ställning än du kan du även ha rätt till standardtillägg.

Att räkna ut korrekt belopp för underhållsbidrag och/eller standardtillägg kan vara både svårt och jobbigt. Vi på Advokatbyrå Zeijersborger har stor erfarenhet av att både räkna ut och att yrka på underhållsbidrag och standardtillägg. Du är varmt välkommen att boka ett inledande möte för att diskutera närmare vad vi kan hjälpa dig med!

 

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online