Har jag som sambo rätt till hälften av huset och bohaget?

Jag och min sambo ska flytta isär. Vi har köpt vårt hus ihop och vi har två barn. Min sambo var aldrig föräldraledig och jag har jobbat mindre för att ta hand om barnen. Nu säger min sambo att han vill att jag ha få full vårdnad om barnen och att jag inte ska ha ett öre av hans pengar eller huset. Har inte jag rätt till hälften av huset och bohaget? Vi skrev aldrig något samboavtal innan vi flyttade ihop.

Hej och tack för din fråga,

Enligt sambolagen så är det sambornas gemensamma bostad och bohag som har förvärvats för gemensam användning som som ska delas mellan samborna vid ett uppbrott.

När samboförhållandet upphör skall på begäran av någon av samborna samboegendomen fördelas mellan dem genom bodelning. Bodelningen skall göras med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag då samboförhållandet upphörde.

Eftersom du skriver att du och din sambo köpte huset ihop så köptes det antagligen med syftet att användas som deras gemensamma bostad, om så är fallet ska husets värde delas mellan dem i bodelningen. Samma sak gäller bohaget (saker i huset). Det bohag som köptes och är avsett att användas i det gemensamma hemmet ska delas mellan dem i bodelningen.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.