Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Har köparen rätt till prisavdrag för rådighetsfel?

Datum: 30/11/2018

Hej,

Jag köpte en fastighet (tomt) för ett tag sedan. Tomten är grovplanerad. Jag flyttade aldrig in och har sålt vidare tomten och skrivit köpekontrakt med köparen. Det har nu framkommit när köparna kontaktat kommunen att tomten har restriktioner som innebär att man är mycket starkt förbjuden att utföra ändringar på tomten, t.ex. plana ut för en gräsmatta. Marken är ”prickad”.

Företaget jag köpte tomten av har inte sagt eller skrivit något om detta, så jag var helt ovetande. Köparna yrkar på prisavdrag med hänvisning till ”rådighetsfel” och att köparens undersökningsplikt inte gäller då.

Stämmer detta? Har de rätt att kräva prisavdrag?

Hej och tack för din fråga,

Rådighetsfel regleras i Jordabalkens 4 kap. 18 §. I bestämmelsen stadgas att om en offentlig myndighets beslut medför att köparen icke har förvärvat den rådighet över fastigheten som han vid köpet hade skäl att förutsätta, gäller 4 kap. 12 §. I 4 kap. 12 § framkommer att köparen har rätt till prisavdrag.

Detta skulle alltså betyda i ditt fall att om det rör sig om ett så kallat rådighetsfel kan säljaren ha rätt till prisavdrag. Det krävs dock att beslutet som inskränker rådigheten redan hade fattats vid köpet.

Precis som köparen har angett har köparen i detta fall ingen undersökningsplikt, det krävs inte att man som köpare ringer runt till myndigheter för att ta reda på om det finns några rådighetsinskränkande beslut.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.