Har man ingen skyldighet att träffa sitt barn?

Hej,

Mitt ex har en ny sambo som inte tillåter honom att träffa vårt gemensamma barn. Jag kan tycka att det inte är en rättighet att träffa sina barn utan en skyldighet. Min son har väl rätt att träffa sin pappa trots att han sambo förbjuder honom?

Hej och tack för din fråga,

Det finns ingen skyldighet för föräldrar att träffa sina barn. Det ses troligtvis inte heller som barnets bästa att träffa en förälder som inte vill umgås med en.

Föräldrar har egentligen ingen rätt eller skyldighet till att träffa sina barn utan lagen beskriver snarare att ett barn ska ha rätt till sina föräldrar. Angående vårdnad och speciellt umgänge anses det bästa för barnet att få spendera tid med båda sina föräldrar. Barnet har rätt att få veta vem dennes föräldrar är och få umgås med dessa.[1] Barnet har även alltid rätt att få träffa sina föräldrar som barnet inte bor med.[2]

Utifrån de uppgifter du lämnat i din fråga så verkar det som att pappan till ditt barn inte vill/kan träffa ert barn. Detta gör att det troligtvis inte heller är till barnets bästa att umgås med sin pappa.

För ditt och ditt barns skull, råder jag dig att du tar kontakt med pappan och försöker komma fram till en lösning tillsammans. Skulle det inte gå att komma överens kan man försöka kontakta socialkontoret i din kommun. Om pappan inte har något intresse överhuvudtaget så är det troligtvis bättre för ert barn att inte träffa sin pappa.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 6 kap. 2a § FB.
[2] 6 kap. 15 § FB.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.