Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Har man rätt att behålla det man fått i gåva vid skilsmässa?

Hej!

Jag har ett par bekanta som ska skilja sig, där maken fick en bit mark i gåva av sin pappa innan äktenskapet.

Paret köpte sedan till mer mark utöver det som maken fick av sin pappa. Har maken rätt till hela marken?

Förstår att han har rätt till marken som hans pappa gav, men kan han ta den mark de köpt och lagt till under äktenskapet?

Hej och tack för din fråga,

Vid äktenskapsskillnad ska makarnas egendom fördelas mellan dem genom bodelning. Vid bodelning brukar man tala om två olika typer av egendom, gemensam och enskild. Egendom är gemensam om den inte är enskild. Egendom kan vara enskild om den exempelvis har erhållits genom testamente eller gåva med förbehåll att den ska vara enskild eller om makarna tidigare i äktenskapsförord avtalat om att egendomen ska vara enskild. Enskild egendom delas inte.

Har pappans gåva till maken varit med förbehåll att marken ska vara enskild kommer det inte delas. Fick maken marken utan förbehåll kommer även marken att tas upp som gemensam egendom, trots att maken fått den som gåva.

Med vänliga hälsningar

Advokatbyrå Zeijersborger & Co

 

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online