Har man rätt att kräva tillbaka en misstagsbetalning?

Hej,

Fick ett brev från banken angående att en kund hade gjort en felaktig betalning till mitt konto.

Detta är svaret vi skickade till banken: “Vi hade inte märkt att dessa pengar hade överförts till mitt konto eftersom vi brukar sällan gå in på vårt bankkonto. Vi har även autogiro till flera företag som vi betalar avgifter till som tar ut pengar automatiskt. Så pengarna har vi hunnit förbruka för vi antog att det var våra egna”.

Banken svarade: “denna överföring som ni fått behöver återbetalas då personen som ni fått det av avled i juli. Det är begravningsbyrån som sköter bouppteckningen som kräver in pengarna, Antar att ni känner personen som avled”.

Nu vet inte vi vad vi ska göra och om de har rätt att kräva tillbaka pengarna. Personen som överfört pengarna var vår låtsasmormor och vi hade en väldigt fin och stark relation med henne i flera år tid. Vi var tillsammans nästa varje dag och åt mat tillsammans, reste och hjälpte varandra med många saker m m. Vi brukar överföra pengar till varandra då och då så det var ganska vanligt. Hon avled efter ha gjort överföringen till mitt konto.

Hej och tack för din fråga,

När man mottar en betalning/pengar av misstag finns det en princip i svensk rätt som kallas condictio indebiti. Den som erhåller en betalning utan rättsgrund ska betala tillbaka summan om hon eller hand är i ond tro enligt huvudregeln. Med ond tro menas att personen är medveten eller måste ha vetat om att betalningen skett av misstag. Återbäringsskyldigheten är alltså inte ovillkorlig, då en person som är i god tro om att hon eller han får en misstagsbetalning och utifrån denna villfarelse förbrukar de pengar hon eller han fått av misstag inte anses vara skyldig att återbära pengarna.

För att undantaget om att återbetalning ska ske krävs att du varit i god tro, vilket betyder att du vid tillfället av att betalningen kommit dig till handa, varken insåg eller borde ha insett att utbetalningen var ett misstag. Vidare ska du i din goda tro inrättat dig efter betalningen, du ska alltså i någon mån förbrukat dem. I det fall det förflutit lång tid mellan betalningen och återkravet anses risken att bli återbetalningsskyldig vara mindre.

Svaret på din fråga beror alltså på om du varit i god tro, det vill säga veta inte varit medveten om att betalning skett av misstag, och om pengarna förbrukats. Gränserna kring principen om condictio indebiti är väldigt oklara och återbäringsskyldigheten är inte helt självklar.

Tyvärr så spelar omständigheterna att ni har haft en fin relation och att ni har hjälpt henne med många saker inte någon roll när det handlar om en misstagsbetalning.

Sammanfattningsvis så får ni försöka visa på att det inte varit en misstagsbetalning och att ni har förbrukat pengarna i god tro.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co


Ställ en fråga till advokaten här »

Boka kostnadsfritt möte med Zeijersborger idag! »

Vi står på din sida

Zeijersborger & Co är en av Sveriges ledande privatjuridiska advokatbyråer. Våra jurister och advokater står på din sida oavsett om du blivit åtalad eller utsatt för brott, behöver råd vid skilsmässa, vårdnadstvist, LVU, arvskifte eller personskada. Vi är duktiga på diskrimineringsfrågor och driver dina tvister mot myndigheter och försäkringsbolag. Naturligtvis hjälper vi dig att upprätta äktenskapsförord, samboavtal, gåvobrev och testamenten.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.