Har man rätt till full återbetalning vid avbokning enligt paketreselagen?

Hej,

Har man rätt till full återbetalning vid avbokning enligt paketreselagen?

Hej och tack för din fråga,

En paketresa innebär att man har köpt en flygbiljett kombinerat med boende, hyrbil eller en annan turisttjänst. Vid köp av paketresa är paketreselagen tillämplig.

Enligt 3 kap. 1 § 1 st. paketreselagen får man avbeställa en paketresa innan den har påbörjats. Researrangören kan i sådant fall ha rätt att ta ut en avbeställningsavgift av resenären. Rätten att ta ut en avgift vid avbokning ska framgå av paketreseavtalet. Om genomförandet av paketresan väsentligen påverkas av extraordinära och oundvikliga omständigheter har dock arrangören inte rätt att ta ut någon avgift, vilket innebär att resenären har rätt till full återbetalning vid avbeställning.

Oundvikliga och extraordinära omständigheter utgörs ofta av krig, terrorism, naturkatastrofer, större risker för människors hälsa eller utbrott av allvarlig sjukdom vid resmålet. När bedömning görs av huruvida en omständighet är extraordinär kan Utrikesdepartementets särskilda reserekommendationer komma att beaktas.

Om man ställer krav på researrangören men arrangören nekar till full återbetalning kan man anmäla sitt ärende för prövning i Allmänna reklamationsnämnden.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.