Har min amerikanska flickvän rätt till CSN?

Hej,

Jag har permanent uppehållsrätt i Sverige (tysk medborgare som bott i Sverige i 17 år) och jag är på väg att gifta mig med en amerikansk medborgare. Skulle hon få rätt till CSN-stöd som en person med permanent uppehållsrätt har rätt till när vi gift oss och är bosatt i Sverige tillsammans med mig?

Hej och tack för din fråga,

För att ha rätt till svenskt studiestöd som utländsk medborgare, så måste man uppfylla vissa villkor. Det är olika villkor beroende på i vilket land utlänningen är medborgare i.

Frågan avser i detta fall en amerikansk medborgare, det vill säga en medborgare i ett land utanför EU/EES eller Schweiz. En medborgare i ett sådant land kan ha rätt till studiestöd från CSN på olika sätt. Man kan få studiestöd från CSN om man t.ex. har permanent uppehållstillstånd, är flykting, har familj eller är anhörig till en person från ett EU/EES-land.

Vanligtvis kan man få rätt till studiestöd om man har uppehållsrätt för att man är anhörig till en medborgare i EU/EES eller Schweiz, man har en varaktig anknytning till Sverige samt att man bor i Sverige. För att ha varaktig anknytning till Sverige kan det handla om att man arbetat i Sverige i minst 2 år, att man var under 20 år när man flyttade till Sverige eller att man är gift eller sambo med en medborgare i EU/EES eller Schweiz sedan minst 2 år.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.