Har min brors änka rätt till mina föräldrars arv?

Hej,

Jag undrar vem som har rätt att ärva mina föräldrar när de dör? Min bror gick tyvärr bort 2009 och var då gift men han hade inga barn med sin dåvarande fru. Däremot har han två vuxna barn från ett tidigare förhållande och själv är jag gift och har också två vuxna barn.

Vad jag vet så har mina föräldrar skrivit ett testamente där det står att jag ärver hälften och barnen till min bror hälften. Men hur blir det med hans änka, har hon rätt att ärva något? Varken jag eller mina föräldrar vill att hon ska ha någon del av arvet.

Hej och tack för din fråga,

Makar ärver varandra med förtur och bröstarvingar får vänta på sitt arv till dess att båda föräldrarna har avlidit. Din brors hustru har dock inte någon arvsrätt från era föräldrar. Arvet kommer således fördelas mellan dig och din brors barn. För att någon som inte är släkt med den avlidne ska kunna ärva, krävs testamente där detta tydligt framgår och så verkar inte vara fallet här.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en av våra jurister. Du kan också läsa mer om ämnet i vår handbok i arv.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

 

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.