Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Har min fru rätt att spendera mina pengar i samband med skilsmässan?

Datum: 14/02/2023

Hej,

Min fru har använt större delen av summan av försäljningen av vår gemensamma lägenhet för privat bruk i samband med vår skilsmässa.

Kan jag stämma min fru för att ha tagit pengar som inte varit hennes?

Hej och tack för din fråga,

Makarna ska under äktenskapet bidra till kostnader, men det innebär inte att din maka har rätt att spendera dina pengar. Om du är orolig att din fru kommer att spendera dina pengar under äktenskapsskillnaden kan du ansöka om rätten att lägga kapitalet under särskild förvaltning tills att bodelningen är klar.

Under ett äktenskap ska makarna gemensamt bidra till kostnader och personliga behov utefter förmåga för att båda ska leva på samma ekonomiska standard.[1] Efter en skilsmässa står vardera make för sin egen försörjning, råder över sin egendom och svarar för sina skulder.[2] Pengar eller annan egendom som förbrukats under äktenskapet kan inte krävas tillbaka av den ena maken i en bodelning.

Det du däremot kan göra om du är orolig över att din fru kommer spendera massa pengar under äktenskapsskillnaden är att ansöka om att rätten ska lägga kapitalet under särskild förvaltning tills dess att bodelningen har gjorts.[3] Om en make efter ansökan om äktenskapsskillnad kan antas minska sitt giftorättsgods avsevärt kan domstolen ta över förvaltningen av denna egendom för att förebygga sådant agerande.

Om ena maken utan den andra makens samtycke inom tre år innan talan om skilsmässa väcktes i betydlig omfattning minskat sitt giftorättsgods eller använt sitt giftorättsgods till att öka värdet av sin enskilda egendom, ska den andra makens andel vid bodelningen beräknas som om gåvans värde eller värdet av det använda giftorättsgodset hade ingått i den förstnämnda makens giftorättsgods. Dennes del i det sammanlagda giftorättsgodset ska minskas i motsvarande mån.[4] Syftet med bestämmelsen är att motverka att en make genom olika åtgärder försöker minska den andre makens anspråk till hälften av egendomen. Denna bedömning görs utifrån åtgärdens storlek i förhållande till det övriga giftorättsgodset.

Om du önskar vidare vägledning eller vill ha hjälp med att upprätta ett testamente är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation, för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också läsa mer om ämnet i vår handbok i bodelning.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 6 kap. 1§ ÄktB.
[2] ÄktB 6 kap. 7 § och ÄktB 1 kap. 3 §.
[3] 9 kap. 8 § ÄktB.
[4] 11 kap 4 § 1 st. ÄktB.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.